Η νέα ψηφιακή χειρουργική αίθουσα στον Άγιο Σάββα

Στις 28-1-2013 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Ολοκληρωμένης Ψηφιακής Χειρουργικής Αίθουσας OLYMPUS EndoAlpha στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «O Άγιος Σάββας».

Το εν λόγω έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και αποτελεί το πρώτο έργο που ολοκληρώθηκε επιτυχώς στην κατηγορία του.

Η χειρουργική αίθουσα «Ε. Φραγκούλης» (όπως ονομάστηκε) θεωρείται από τις πλέον τεχνολογικά προηγμένες λαπαροσκοπικές - χειρουργικές αίθουσες της χώρας.

Η τεχνολογία EndoAlpha προσφέρει αυξημένες δυνατότητες στο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπως, εικόνα υψηλής ευκρίνειας, καλύτερη διαχείριση του φακέλου του ασθενή, εργονομία, εύκολη απολύμανση της Αίθουσας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ψηφιακό χειρουργείο παρέχει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών και αποστολής video μιας Λαπαροσκοπικής επέμβασης ή ενός ανοικτού χειρουργείου, μεταξύ νοσοκομειακών μονάδων για εκπαίδευση και για ζωντανή μετάδοση περιστατικών σε συνέδρια.

Ο έλεγχος ολόκληρης της αίθουσας επιτυγχάνεται μέσω δύο οθονών αφής, η πρώτη από αυτές αναρτώμενη μέσω ενός βραχίονα από την οροφή της αίθουσας εντός του χειρουργικού πεδίου και η δεύτερη αναρτώμενη στην Λαπαροσκοπική στήλη.

Μέσω των οθονών αφής, το ιατρικό προσωπικό έχει τη δυνατότητα να ελέγξει κεντρικά όλες τις λειτουργίες των συσκευών του Λαπαροσκοπικού πύργου από το σημείο τοποθεσίας του, χωρίς να είναι απαραίτητη η μετάβαση του προσωπικού στον πύργο. Οι ενδείξεις των μηχανημάτων απεικονίζονται σε οθόνη αφής 19 ιντσών με γραφικό περιβάλλον φιλικό προς τον χρήστη.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ένα ψηφιακό χειρουργείο αυξάνει την παραγωγικότητα του ιατρικού καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού. Επιπρόσθετα, προσφέρει καλύτερη εργονομία και διευκολύνει στη χρήση της νέας τεχνολογίας.
Το αποτέλεσμα: επεμβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια και μείωση στο ελάχιστο των πιθανοτήτων λάθους.

Η Αίθουσα EndoAlpha του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» είναι η συνέχεια πολυετούς εμπειρίας και εγκαταστάσεων στο χώρο των ψηφιακών χειρουργείων.

Η πρώτη εγκατάσταση στην Ελλάδα του εν λόγω εξοπλισμού πραγματοποιήθηκε το 2006 στο Μαιευτήριο Μητέρα. Έκτοτε ακολούθησαν εγκαταστάσεις το 2008 στο Ιπποκράτειο Αθηνών και το 2010, στο Ιασώ (Αθήνα) και στο Μαιευτήριο Ρέα.

Η Αίθουσα EndoAlpha του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»

Back to news section